Ahogy sejtetted: A Spybook azt is elmenti, amit végül el se küldtél Téma: Érdekességek

Biztos neked is sokszor volt már olyan  a Facebookon, hogy elkezdtél valamit begépelni, de végül meggondoltad magad, és nem küldted el. Ha már felmerült benned, hogy a nem éppen diszkrétségéről ismert mega kémoldal ezeket az üzeneteidet is menti, akkro jól gondoltad – a Facebook olyan kódot használ, ami követi az összes üzenetet, amit végül nem küldenek el a felhasználók. Megőrzik magát az üzenetet és a metaadatokat is.

A Facebook adatokkal foglalkozó tudósai, Adam Kramer és Sauvik Dat tanulmányt írtak arról, miért cenzúrázzák magukat a felhasználók. Félbehagyott frissítéseket, mások falára, bejegyzéseihez írt el nem küldött üzeneteket vizsgáltak, több millió felhasználónál.

Kramer és Das szerint a közösségi oldal csak meg akarja érteni, miért viselkednek így a felhasználók, mivel „a tartalom-előállítás hiánya értékveszteség”. A szerzők szerint jó példa erre, hogy egy egyetemi hallgató népszerűsíteni akar egy speciális érdeklődésű körnek szóló társadalmi eseményt, aztán meggondolja magát, mert nem akarja spamelni barátait, pedig lehet, hogy sokakat érdekelt volna az esemény.

Az érvelésben lehet igazság, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy bármi, amit a Facebookon csinálunk követhető, és biztos, hogy eltárolják, elemzik. Most már azt is tudjuk, hogy amit teljesen le sem írunk, arra is kutatók ugranak.