Eközben Marosvásárhelyen Téma: Érdekességek

Egybanisokban összegyűjtött pénzből 750 lejt vittek ma önkéntesek Marosvásárhelyen a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal adóosztályára. Az anyanyelvhasználatot népszerűsítő aktivistára, Lakó Péterfi Tünde (a képen balra) 1500 lejes (mintegy 100 ezer forint) bírságot szabott ki a helyi rendőrség, amiért magyar és román nyelvű árucímkéket osztogatott az eladóknak egy zöldségpiacon, a bírság felét október 22-ig kellett befizetnie. A kezdeményezésre 8420 lej gyűlt össze.-írja az MTI

A piacigazgató olyan, törvényesen elfogadott táblamintákat mutatott, amelyeket azonban sehol sem láttunk, ehelyett mindenki saját magának készít olyan árucímkét, amilyent tud. Az egységes, ingyen, ajándékban osztogatott táblák kétnyelvűek, senkit nem sértenek. Diszkriminációnak tartjuk Vasile Filimon (piacigazgató) eljárását és a menesztését kérjük. A helyi rendőrség vezetőjét, Valentin Bretfeleant feljelentjük az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, mivel nem először minősíti feszültségkeltőnek a magyarok jogos követeléseit, ráadásul most bírságot is kiszabtak a kétnyelvűség betartását kérő magánszemélyre”– mondta Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Lakó Péterfi Tünde viszont  csak civilektől fogad el támogatást, erról nyilatkozatot tett a vanegypercem.com oldalán is.