Ínyenckedés kimaxolva: Az úr, aki végigette a világ összes Michelin-csillagos éttermét Téma: Érdekességek

Mr. Andy Hayler 2004-ben teljesítette be minden ínyenc ultimate bakancslistáját, ugyanis ekkora végzett a világ összes olyan éttermével, aminek legalább három Michelin csillaga volt (tette mindezt a rengeteg unalmas üzleti út közben a talán legszemetebb olajvállalat, a Shell egyik igazgatójaként).

2012-re azonban az ilyen egységek száma 109re emelkedett, így hát Andy (szórakozásból és immáron melóból is) újra a nyakába vette a világot és a tavalyi 36 látogatásával (akkora ökológiai lábnyoma lehet, mint Albániának) ismét ő az egyetlen ember a világon, aki elmondhatja magáról, hogy végigette a bolygó összes három Michelin-csillagos csehóját. Jelenleg a beszédes nevű Elite Travel magazin ételkritikusaként dolgozik, valamint a saját site-ja, az Andy Hayler’s Restaurant, Food and Hotel Guide számára is ír beszámolókat és kritikákat (természetesen a tavalyi túráiról is beszámolt itt). A Business Insidernek adott interjújában elmondta, mik a kedvenc ételei és még egy csomó más érdekességet is:

  • Ő is utálja a ‘molekuláris gasztronómiát’ és persze szeret főzni.
  • A hong-kongi Sung Tun Lok étteremben érezte egyedül azt, hogy lejáratják a Michelin brandet, a kritikája után két csillagtól meg is kellett válnia az étteremnek, ám ő a maradék egyet is soknak érzi.
  • A legkomolyabb Michelin-ország Németország, ahol nagyon szigorúan ügyelnek a minőségre, így még az egycsillagos éttermek is nagyon nagyon erősek
  • A legmeglepőbb étterem, amiben járt, az a Sushi Saito, ami egy Tokyoban lévő óriási parkolóházban lévő, mindössze 7 ülőhelyes sushibár, ami egyébként évekig Japn legjobbjaként jegyeztek
  • A háromcsillagos éttermek közül vannak amik tulképp csak kettőt érdemelnének, és van a legfelsőbb kategória, ahol a kétség árnyéka sem merülhet fel, kiemelte a Schloss Berg-et és az Alineat Chicagóban
  • A legdrágább menüjét a Per Se-ben ette, 800 dollárért, egyébként nagyjából 2-300 dollár körül költ alkalmanként

Te jó isten! A Ledoyen étterem grapefruit-desszertje, cukorlapokkal és konfiterált grapefruittal.