Kínos szülinapi ajándék: A Louis Vuitton óriási bőrönddel rondította el a Vörös teret Téma: Érdekességek

A Louis Vuitton hatalmas utazóláda formájú pavilont állított fel a moszkvai Vörös téren, hogy így ünnepelje a téren álló GUM áruház 120. születésnapját, ám nem csak a luxusáruház tulajdonosai tiltakoztak a francia divatház reklámja ellen. A Lenin-mauzóleumot védő kommunisták mellett a kormányzó Egységes Oroszország pártnak, valamint több városvédő szervezetnek is szúrta a szemét. Az orosz államfői hivatal egyenesen követelte a lebontását.

A pavilonban többek között Ernest Hemingway, Greta Garbo és Catherine Deneuve bőröndjeit és utazótáskáit szerették volna bemutatni, ám a meglepetésnek álcázott óriási reklám érthető módon az ünnepeltnek és a moszkvaiaknak is szúrja a szemét.  Az UNESCO által a világörökségi listára is felvett Vörös tér látványát szerintük elcsúfítja a Louis Vuitton reklámja. Az orosz államfő kezdeményezte, hogy azonnal bontsák le a pavilont.

A Kreml fala mellett húzódó tér évek óta ad helyet különböző kulturális- és sportrendezvényeknek. Itt tartották meg a nemzetközi fúvószenekari fesztivált, és innen startolt a Selyemút rali is. Az orosz Társadalmi Kamara már kezdeményezte, hogy a Vörös téren ne lehessen többé kereskedelmi tevékenységet folytatni.