Na Ne: Savaria fesztiválon erőszakkal vetettek véget a rendőrök egy kongadob-koncertnek Téma: Érdekességek

“A földön végighúzott lány és a segítségére siető, gumibottal agyba-főbe vert, majd megbilincselt emberek látványát senki nem felejti el.”

Ismét kevdes akciót hajtott végre a már kis hazánkban amúgy is hiteltelen rendőrség: Egyértelmű erőszakkal vetettek véget Szombathelyen egy ártatlan konga koncertnek. Az nem érdekli őket, hogy máshol kiket erőszakolnak meg épp, kit rabolnak ki az utcán, nem, nekik egy teljesen jelentéktelen eseményt kellett eléggé brutálisan szétkapniuk. Hogy kinek ártott az a néhány dobos? Teljesen mindegy. Lényeg, hogy ártatlan embereken gyakorolja hatalmát néhány kisebbségi komplexusos, ostoba rendőr. Még szerencse, hogy felvétel készült az esetről.

“Amíg Magyarország jogállam, se őt, se mást nem lehet csak úgy bevinni valakik kénye-kedve szerint, mert a végén még át kellene fóliázni a rendőrautókat az uralkodunk és támadunk feliratra”.- Szendrő-Németh Tamás, a Nyugat.hu ügyvédje

A Savaria Karnevál látogatói között évek óta megszokott már, hogy az utcán járva lépten-nyomon mutatványosokba, dobosokba, tűzfújókba botlanak a napnak bármelyik szakában.- írja a Nyugat.hu

Idén szombat éjjel is hasonló, spontán kongadob-koncert kerekedett az egyik utcában. A járókelők táncra perdültek, pillanatok alatt sok tucatnyi ember vette körül a dobosokat és kapcsolódott be a produkcióba.

Ám egyszer csak valaki felszólította a dobosokat, hogy azonnal hagyják abba amit csinálnak, mert nincs engedélyük, úgyhogy nem is játszhatnak itt. Természetesen először senki nem vette komolyan a dolgot, és a nézők, táncolók is csitították az embert, hiszen úgy gondolta mindenki, hogy ez a karnevál a szórakozásról és arról szól, hogy mindenki jól érezze magát, ráadásul a környéken sokfelé szólt még zene.

A dolgot akkor kezdte mindenki komolyan venni, amikor vagy kéttucatnyi rendőr és biztonsági őr jelent meg a helyszínen, akik benyomultak a tömegbe, kiemelték a zenélőket és a videóban jól látható módon vetettek véget a bulinak. A földön végighúzott lány és a segítségére siető, gumibottal agyba-főbe vert, majd megbilincselt emberek látványát senki nem felejti el.

Az MTI megkeresésére eddig sem a rendőrség, sem pedig a karnevál szervezői nem nyilatkoztak az esetről, a rendőrség az írásban feltett kérdésekre későbbre ígért választ.

Egyébként a A Nyugat.hu ügyvédje, dr. Szendrő-Németh Tamás barátaival szintén tanúja volt a vasárnap hajnali, Képtár előtti rendőri intézkedésnek. Mind megbotránkoztak a rendőri túlkapáson.

Azóta azt is megtudta, hogy a dobosokat korábban figyelmeztették a rendőrök, hogy ne zenéljenek, de azok nem hagyták abba, ezért volt szükség arra, hogy „elvezessék őket”.

Furcsállja azonban, hogy a szombathelyi rendőröknek nincsen annyi tekintélye, hogy két rendőr kulturált módon, feltűnés nélkül el tudja vezetni a szabálysértő személyeket. És hogy mi még a baj? A rendőrök ellenállásra is hivatkoztak – még a tömegben tartózkodók részéről is. Szerinte azonban nem lehetett túl nehéz felmérni, hogy ha hajnali fél négykor berobban egy csapat rendőr a tömegbe, a nem kevés alkoholt elfogyasztók közé, akkor az kisebb pánikot fog okozni. Így aki “meglökte” az egyik rendőrt, az lehet, hogy véletlenül ráesett, de ezt soha nem fogja tudni bizonyítani. Az már szakmai kérdés, hogy miután behatoltak a rendőrök tömegbe, miért nem igazoltattak senkit, miért nem történt semmiféle felszólítás, hanem azonnal földre vitték az embereket.

Forrás és képek: Nyugat.hu/ MTI