Nicsak: A Pussy Riot-ra nem vonatkozik az új amnesztiatörvény Téma: Érdekességek

Nem vonatkozna a készülő amnesztiatörvény a Pussy Riot orosz punkegyüttes elítélt tagjaira – írja az MTI

A Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokrata képviselőcsoportja december 12-re,az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulójára készíti elő javaslatát, amely fogyatékkal élőkre, idős emberekre és kiskorúakra, valamint kiskorú gyermekeket nevelő anyákra is vonatkozna. Az amnesztiatörvény azonban nem érintené a súlyos, valamint a szélsőséges indíttatásból elkövetett bűncselekmények elkövetőit.

Pontosan emiatt  nem szabadulhatna ki büntetése lejárta, azaz jövő év márciusa előtt a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja sem. Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát tavaly augusztusban két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte a bíróság vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus miatt.

Mindeközben a lányok ügyvédhez fordultak, hogy a letöltendő büntetést inkább munkára válthassák. Erre állítólag még nem volt példa Oroszországban, de mégis van esély rá.

A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tavaly februárjában tartott Putyin-ellenes “punk ima” résztvevői több alkalommal hiába fordultak a bírósághoz, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék őket.