A rezsiharc a kokainon fog elbukni: Egymilliárd forint értékű perui búgatószert vont ki a forgalomból a TEK (VIDEÓ) Téma: Érdekességek

Drágulhat a közkedvelt szer ára, hiszen a TEK által elcsípett szállítmány – ami Panamából érkezett autóalkatrésznek álcázva – huszonhárom kilogramm kokaint tartalmazott, aminek a kiesése egy ekkora piacon simán okozhat árnövekedést.

Huszonhárom kilogrammnyi, mintegy egymilliárd forint értékű, rendkívül jó minőségű, 90 %os tisztaságú kokaint foglaltak le a fővárosban a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai. A fogás kiemelkedőnek számít Európa szinten is. – írja az Origó a Zsaru magazinra hivatkozva.

 

A 23 kilót minimum a kétszeresére ütötték volna fel, de ha tényleg olyan jó minőségű, volt, mint ahogy írják, akkor a négyszeres hígítás (és haszon) sem elképzelhetetlen. De még az 50 kilóból is simán kijön 62500  0,8 grammos pakett, ami az átlagos, 18 ezer forintos utcai áron is több, mint egy milliárd forintot jelent. – mondta el szakértőnk.

 

Egy zuglói lakóparkban végrehajtott akció alkalmával a nyomozók elfogtak egy 41 és egy 46 éves férfit, illetve egy 29 éves nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedtek – közölte a hetilap.

A cikk szerint a drogot autóalkatrészként adták fel Panamában és január 13-án érkezett a szállítmány Magyarországra, a gyanúsítottak pedig két nappal később vették át a küldeményt. A vámügyintézéshez egy hajléktalan iratait és adatait használták a csempészek.

A két férfi és a nő panaszt tettek a gyanúsítás ellen, ennek ellenére január 18-án elrendelték előzetes letartóztatásukat. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el – közölte a Zsaru magazin.

 

Iszonyatos biznisz ez: Peruban elég olcsó a kokó, amíg Mexikóban 10 ezer dollár (2,2 millió ft) egy kiló, addig Peruban 2 ezer dollár/kilós áron vásárolja fel a kartell a cuccot a kokatermelő parasztoktól, tehát jó kapcsolatokkal akár 5 ezer dollárért elhozható egy ekkora csomag. Ha 23 kilót veszel, akkor meg főleg! Egyszóval a befektetés a 23 kilóba és a szállításba maximum 100 millió forint lehetett (a rendőrök szerint 400 millát fektettek be, ez alapján 17 ezer forintra jön ki egy gramm, szóval valamit elszámolhattak), és ezután a kétszeresére felütött 50 kilót még akkor is legalább 400 milláért passzolták volna tovább (kilónként mondjuk), ha nagyon baráti áron, 8 milláért adnak egy csomagot. A cucc egyébként 90%os tisztaságú volt, azaz – alapul véve azt, hogy itthon nagyjából 10-20%os tisztaságú szer van utcai forgalomban – nagyon nagyon sokat kerestek volna – vázolta a banda feltehető üzleti tervét szakértőnk.