A Világ “Legveszélyesebb” Piái Téma: Érdekességek

1. Abszint:  Az abszint egy magas, eredetileg 45–74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, melynek készítésekor a fehér ürömfű leveleit és virágait, az ánizs és a római édeskömény  termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen, ezért „a zöld tündérnek”  is nevezik. A rendszeres abszintfogyasztást a 19. század második felétől kezdve sok orvos elmebetegség, epilepszia és tuberkulózis okozójának tekintette. Az abszintizmusnak nevezett – valójában azonban a krónikus alkoholizmussal teljesen azonos – elmebaj tünetei közül a hallucinációk által kísért rohamokat tartották a legjellemzőbbnek, ezért a modern köztudatban az abszint tévesen hallucinogénként maradt fenn. (Via)

2. Mezcal: Ez az ital egy olyan égetett szesz, melyet egy agávéféle, a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. A növény Mexikó egész területén terem, ám a legtöbb mezcalt Oaxaca államban készítik. Egy Oaxaca-ból származtatott mondás szerint „para todo mal, mezcal y para todo bien también”, azaz „minden bajra mezcal kell, és minden jóra is”. Csak bizonyos, általában Oaxacából származó mezcalokat árulnak „con gusano”, azaz kukaccal, ami csak egy marketingfogás az 1940-es évekből. (Via)

3Skorpió Vodka: A manapság készített italokba került skorpiók mindegyike tenyésztett egyed, így fejlődésük gondosan ellenőrzött környezetben történik. A skorpiók méreganyagát, felhasználásuk előtt, gondosan eltávolítják.  Mindenesetre eléggé veszélyesnek tűnik még így is, főleg, hogy annak idején nem mindig adtak a méreganyag eltávolítására. (Via)

4. Három Gyík Likőr: – ennyit kell ugyanis ebbe a likőrbe üvegenként elhelyezni. Előtte a (jellemzően) gekkók rizslikőrben áznak. A hagyományos keleti gyógyászat elmélete szerint ily módon az állatok energiáját az alkohol magába szívja, majd az azt elfogyasztó delikvensnek adja át. (Via)

5. Kígyóbor: A kígyóbor a Délkelet-Ázsiai országok kedvelt itala. Thaiföld, Korea, Laosz, de legfőképpen Vietnam megőrül ezért az italért. A kígyót, legtöbbször Kobrát, rizspárlatban áztatják. Vietnamban, ami a kígyóbor szülőhazájának számít, egy speciális helyi fűszerkeveréket használnak, hogy megízesítsék az összetéveszthetetlen helyi változatot. A közhiedelem szerint az így készült alkoholos ital mindent gyógyít, a hajhullástól a potenciazavarig. (Via)

6. Bébi Egér Bor: A Kínában honos bor készítése kapcsán egyértelmûen kijelenthetõ az állatkínzás, hiszen az érleléshez bébi egereket használnak fel. (A maximum három napos egérkéket belefojtják a borba, majd egy évig hagyják őket fermentálódni.) Az itóka állítólag a tüdõtõl a májig mindent gyógyít. (Via)

7. Sirály Bor: Az eszkimót találták fel ezt az igencsak bizarr italt, hogy  megbírkózzanak a rettenetes hideget. Az elkészítés nem valami bizalomgerjesztő: A megkopasztott, megcsonkított sirályt feldarabolják, és egy öveg vízben tárolják, míg meg nem erjed…