Baszki, életrekelt az egyik Meghökkentő Mese: Herr Steiner 55 milláért adta a hátát borító tetoválást egy műgyűjtőnek Téma: Érdekességek

Roald Dahl mesterművében, a Meghökkentő Mesékben található rövid sztori azonban jóval tragikusabban végződött a tetoválást viselő főhős számára, mint Tim Steineré, aki egyelőre él és virul. Tim évente háromszor köteles kiállítási darabként szolgálatot tenni. Ha meghal, leműtik róla a belga művész alkotását, amit egy hamburgi műgyűjtő vett meg egy svájci galériától. via bors

Élő műtárggyá avanzsált évekkel ezelőtt egy most 38 esztendős német férfi, Tim Steiner. A hátán van ugyanis egy hatalmas tetoválás, amit megvásárolt egy hamburgi műgyűjtő. Vagyis nem Tim a tulajdonosa a saját testén lévő tetkónak, amit egy belga művész, Wim Delvoye készített. Az alkotás két fő motívuma egy imádkozó Szűz Mária és egy koponya.

A művet a Timmel egyidős Rik Reinking vásárolta meg 180 ezer euróért (55 millió forintért) egy svájci galériától. A „kép hordozója” azóta köteles háromszor egy évben kiállításon rendelkezésre állni. Ha egy napon meghal, sebészileg leválasztják róla az alkotást, és konzerválják. – Meglátjuk, ki éli túl a másikat. Ha én halok meg hamarabb, a gyerekeim öröklik meg a tetkót – nyilatkozta a Bildnek a vevő.

Reinkinget egyébként már a német kormány is kitüntette, pontosabban a kabinet által indított „Németország – az ötletek országa” projekt keretében kapott elismerést. Az indoklás szerint olyan gyűjtő, aki rendkívüli érzékkel fedezi fel a minőséget, és a fiatal kortárs európai képzőművészet egyik legizgalmasabb kollekciójával rendelkezik. És tény: ő az egyetlen gyűjtő a világon, aki élő embert birtokol.

Timet azonban ez nem zavarja, sőt élvezi, hogy mekkora figyelem irányul rá, és hogy mennyi jó arccal találkozhat így. Most például a brémai Weserburg Múzeumban, ahol pénteken és szombaton a harmadik emeleten látható a múzeumok éjszakáján.