Kapja be a FIFA: Kilenc ok, amiért gáz, hogy Katarban rendezik a 2022-es foci vébét Téma: Érdekességek

Katar; hivatalosan Katari Állam egy közel-keleti arab emírség a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten. Területe Magyarországénak kb. a kilencede. A világon Katarban a legmagasabb egy főre jutó hazai össztermék (GDP), 2010-ben 90000 USD/fő volt[. 2012-ben kb. 102,800 USD/fő. A volt brit protektorátus 1971 óta független. 2022-ben ők rendezik majd a foca VB-t, de a futballrajongóknak és az emberi jogokért küzdő szervezeteknek már most az égnek áll a hajuk az egésztől, lássuk miért:

1, Az infrastruktúrát rabszolgasorban tartott vendégmunkások építik

A Guardian nemrég nagy riportban számolt be a Katarban senyvedő nepáli munkásokról: a munkaadók víz nélkül dolgoztatják őket, persze fizetést se nagyon kapnak, de az útlevelüket elveszik, hogy ne tudjanak hazautazni és sátortáborokban kénytelenek lakni. Nemrég 44 nepáli halt meg a VB egyik stadionjának építése közben.

2, 50 fok van nyáron

Ezek az agyafúrt arabusok erre kitalálták, hogy télen rendeznék, de a FIFA lesöpörte az ötletüket.

3, Illegális a homoszexualitás

Habár a környék elmebeteg törvénykezéséhez képest Katar némiképp normálisabb, de a FIFA elnöke szerint azok a meleg férfiak, akik a térségbe látogatnak, kerüljenek minden “szexuális jellegű viselkedést”.

4, A katariak köztudottan vesztegetéssel szerezték meg a VB rendezési jogát

Az egyik FIFA fejes lovagi rangot kapott náluk, míg a másik kedvéért építettek egy 2,5 millió dolláros iskolát a faszi szülőhelyén, a rongyosseggű Trinidadban.

5, Nincsenek stadionok

Egyelőre, de ismerjük az arabok építkezési tempóját.

6, A döntő helyszínéül szolgáló város még fel sem épült

De ezenkívül több város (stadion és hotel) is hiányzik még. 20 milliárd dolláros végösszegre számítanak, míg Afrika kihozta az egészet 3-5 milliárd dodóból.

7, Gáz lesz a légkondis stadionokkal is

Egyelőre még nem tart ott a tudomány, hogy ellásson légkondival akkora stadionokat, mint amilyenekről Katar álmodozik.

8, Újra kell tárgyalni a közvetítési jogokat

A Fox 425 millió dollárt fizetett a következő két vébére, de úgy, hogy nyáron kell tartani őket és nem ütközhetnek az NFL-el.

9, Alkoholtilalom

Ugyan pár bárban és hotelben vedelhetsz, de máshol nem ihatsz, és a nyilvános részegeskedést is tiltja a törvény. Ergo a stadionokban sem lesz sör, úgyhogy valószínűleg ez lesz minden idők legszárazabb VB-je.

(A BI cikke alapján.)